Tuesday, 8 June 2010

Nasihat Sahabat

05:17

Bantu Dakwah ya



Nasihat yang boleh diikuti dalam membina persahabatan ialah sebagaimana pesanan Al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah) kepada anaknya:

-Pertama : Pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia dalam hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan.

-Kedua : Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atas bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitung dan (menyebutnya).

-Ketiga : Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atas bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu, ia suka menutupinya.

-Keempat : Pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mulai menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.

-Kelima : Sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu.
Dalam memilih sahabat kita hendaknya memilih sahabat yagn baik agar segala matlamat dan hasrat untuk memperjuangkan Islam dapat dilaksanakan bersama-sama sahabat yang yang mulia.

0 comments:

Post a Comment